Je begint met een intake.
Als we bij je komen voor het kennismakingsgesprek (een intake), is het handig als je al wat spullen hebt verzameld. Links in het blokje zie je welke spullen dat zijn. We vragen of je begeleider erbij wil zijn. Als jij er ook nog iemand anders bij wilt hebben mag dat. We vullen samen de aanvraag in voor de rechter. We maken alvast een plan voor als we straks je bewindvoerder worden. En we kijken wie het allemaal goed moet vinden dat je bij ons komt (dat zijn je vader, moeder, broers en zusters). Als wij terug zijn op kantoor sturen we de spullen naar de rechter.
Naar de rechter
Het duurt een hele tijd voordat we naar de rechter gaan, soms wel twee maanden of meer. Het is namelijk heel druk bij de rechtbank. We krijgen een brief wanneer de rechter ons kan zien, dat heet een âzittingâ. We gaan er samen naar toe, je begeleider gaat mee. We horen dan meteen of de rechter het goed vindt dat je bij ons komt. Hij stuurt ons daar ook nog een officiĂ«le brief over, een âbeschikkingâ. Dat duurt weer een poosje.
Aan het werk
Pas als we de beschikking ontvangen, mogen we écht voor je aan het werk. We komen langs om alle dingen die met geld en zo te maken hebben mee te nemen. Ook maken we samen afspraken. Sinds ons allereerste gesprek is er dan al vaak een hele tijd voorbij gegaan. En in die tijd hebben we nog niets voor je mogen doen. Dat is vaak best jammer.
Je eigen âBudgetplanâ
We maken een overzicht van wat er iedere maand aan geld binnenkomt en wat je allemaal moet betalen. Zoân overzicht heet een âBudgetplanâ. Dit plan bespreekt je contactpersoon met je. Er staat ook in hoeveel zakgeld en leefgeld je krijgt. Meestal krijg je dit op een vaste dag in de week. Soms spreek je iets anders af met je contactpersoon. Ook staat in het plan hoeveel je gaat sparen. Want dat moet van de rechter.
Nieuwe bankrekeningen
We openen drie rekeningen voor je. Bij de Rabobank, dat hebben we zo afgesproken. Je oude bankrekeningen stoppen. Daar kan je dus niets meer mee doen. Je krijgt een
- Zakgeldrekening â waar we je zakgeld en je leefgeld op storten. Soms krijg je hiervoor een eigen bankpas. Om bij een geldautomaat geld op te nemen of in een winkel te pinnen. En soms krijg je je zakgeld van de begeleiding. Je kan niet meer geld van je zakgeldrekening opnemen dan er opstaat. Je kan dus niet âroodâ staan.
- Beheerrekening â waar we de rekeningen van betalen die iedere maand komen. Bijvoorbeeld voor je ziektekosten en de huur (je âvaste lastenâ). Deze rekeningen betaal je niet zelf. Dat doen wij voor je.
- Spaarrekening â waar we iedere maand een bedrag op storten.
Je verzekeringen regelen we ook
Wij kijken ook of je voor alles goed verzekerd bent. Soms sluiten we een extra verzekering voor je af. Bijvoorbeeld een begrafenisverzekering, als je die nog niet hebt.
Kosten intake
Voor je inschrijving en alles wat daar bij komt kijken brengen we eenmalig een bedrag in rekening. Je betaalt dit pas als de rechter het heeft goedgekeurd dat je bij ons komt. Kijk op de pagina tarieven voor meer informatie.